Veleta. Calle Mallorca. Barcelona.

jueves, 7 de septiembre de 2023

Como dejar morir un reloj de Sol

 Hay muchas y diversas maneras de estropear un reloj de Sol, en este caso si el reloj es de configuración analemática. Me refiero al reloj de María Cristina, frente al Corte Inglés de la Diagonal. No deberíamos dejar que nuestro patrimonio se desvaneciera de esta manera.

Hi ha moltes i diverses maneres d'espatllar un rellotge de Sol, en aquest cas si el rellotge és de  configuració analemática. Em refereixo al rellotge de María Cristina, enfront del Corte Inglés de la Diagonal. No hauríem de deixar que el nostre patrimoni s'esvaís d'aquesta manera.

Una de ellas es poniendo el paso de bicicletas encima del reloj, así de simple y sencillo.

Observen, por favor:

Una d'elles és posant el pas de bicicletes damunt del rellotge, així de simple i senzill.

Observin, si us plau:

Simplemente demencial. Dejadez total e ignorancia supina por parte de todos, administración y servicios de movilidad.

Simplement demencial. Deixadesa total i ignorància supina per part de tots, administració i serveis de mobilitat.:

https://www.google.es/maps/place/Pla%C3%A7a+de+la+Reina+Maria+Cristina,+Barcelona/@41.3875147,2.1274838,100a,35y,4.01h,44.43t/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x12a498670f236a43:0xa9557e405f35245a!8m2!3d41.3885272!4d2.1281142!16s%2Fg%2F11xbnbrsc?entry=ttu

Otra sería no arreglando el deterioro al que está sometido, que no es nuevo en lo concerniente a este tipo de aparatos por parte de nuestros ediles:



Para que se hagan a la idea de como era su estado anterior al deterioro:








24 comentarios:

  1. Hola, bon dia Miquel:

    Eso lo ha ordenado la inútil de la colau?
    De verdad que es muy fuerte lo que han hecho, me acuerdo cuando hace años lo pusiste, y me fuí a verlo expresamente y mira por donde hoy lo vuelves a poner, que pena y que lástima de gente tan corta e inútil.

    Abrazos.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. El paso de bicicletas por encima del reloj es obra de aquella alcaldesa, si, MTrinidad. La dejadez del presente es obra del actual regidor de distrito, evidentemente, y en consecuencia de quien lo ha puesto en el cargo, el señor Collboni.
      Triste destino el de los relojes de Sol, ya ves, cuando no se les abandona, se les pisa.
      Un abrazo grande

      Eliminar
  2. És, o era molt bonic, però sigui qui sigui se l'han carregat, si fins i tot el travessa un carril bici. Ara, la Colau poc o res hi deu tenir a veure, això es cosa de 'subalternos'. Salut.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. No, ara no. Però hem de tenir en compte que aquest rellotge va ser construït en el 97, baix mandat de Maragall, el millor alcalde que ha tingut la ciutat, per cert; en aquell moment no li passava el carril bici per damunt, això va ser posterior a la creació del carril bici sota mandat de la senyora Colau, i això és así.
      Succeeix que des de llavors ningú ha posat res per a arreglar-ho, i el temps, l'abandó, les pixades dels gossos i el pas de les bicicletes han fet la resta.
      Salut

      Eliminar
  3. És una nova mostra del poc valor que es dona a les coses fetes amb diners públics. Aquest rellotge el va fer l'ajuntament l'any 1997. I un cop fet, ni protecció, ni manteniment. Al contrari, quan volen i sense encomanar-se a ningú, el poden destruir si convé. Encara esperem saber on ha anat a parar el rellotge equatorial que hi havia a la Plaça del Sol de Gràcia, després de posar l'ascensor de l'aparcament en el seu lloc!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Em posa trist la deixadesa així doncs es tracten els nostres béns culturals, Conxita.
      T'agraeixo profundament l'escrit que habeís fet arribar a l'alcaldia per la deterioració del rellotge des de la Societat Catalana de La Societat Catalana de Gnomònica.
      D'altra banda, no sabia res del rellotge de sol de Gràcia, suposo que et referiràs a aquest:
      https://totbarcelona.blogspot.com/search?q=reloj+sol+gràcia
      Seria interessant saber on està.
      Gràcies per escriure i fer-nos companyia.
      salut

      Eliminar
  4. Carta enviada por el presidente de la Sociedad Catalana de Gnomònica al Regidor del Districto de Les Corts (zona donde está ubicado el reloj) el día 6 de los corrientes:

    Im. Sr. David Escudé Rodríguez

    Regidor del Districte de les Corts, Ajuntament de Barcelona

    Plaça Comas, 18

    08028 Barcelona

    6 setembre 2023

    Im. Sr.:

    Volem presentar una queixa formal pel fet que, una vegada més, s’està vulnerant manera barroera l'espai que ocupa un rellotge de sol analemàtic, de 10 metres de diàmetre, la construcció del qual va realitzar l'ajuntament l’any 1997. Els càlculs d’aquest instrument científic van anar a càrrec del nostre vicepresident, Sr. Eduard Farré, i la part artística, fou obra del Sr. Joaquim Deu. Aquest projecte es va percebre com un bon símptoma de sensibilitat per part dels òrgans de govern, per tal de dotar la ciutat d'elements científics oberts al públic, ideals per experimentar-hi els nens, i era de suposar que aquell singular rellotge de sol seria objecte de cura per part de l'ajuntament.

    Lamentablement, no és la primera vegada que aquest rellotge rep agressions de tota mena, per bé que en l’ocasió que motiva el present escrit, la destrossa és important i, a més, s’ha comès directament per part de l’ajuntament, qui ha fet passar un carril de bicicletes per damunt del quadrant. Això suposa que les bicicletes, patinets, etc., hi passen per sobre com si fos d’asfalt (adjuntem fotografia, on es pot observar com la superfície del rellotge s’està ennegrint i deteriorant per la zona que trepitgen). El missatge que dona l’ajuntament és que “allò” fa nosa per a circular. Què trigarem a veure’l mutilat? Fa temps, amb motiu d'unes obres, algunes línies que sobresortien del cercle indicant els punts cardinals van quedar escapçades i, que sapiguem, no s'han restaurat mai més. Vegin també la nota apareguda avui sobre aquest tema a https://totbarcelona.blogspot.com/

    El més preocupant és que dins de l'ajuntament, que és qui en el seu dia va estar interessat en la construcció d’aquest rellotge, sembla que no hi hagi ni el més mínim coneixement de la seva existència i importància, la qual cosa porta a la imperdonable deixadesa d’estendre permisos per a qualsevol actuació o obra que es vulgui fer sense respectar-lo, contribuint així a la seva progressiva deterioració i afavorint el vandalisme.

    Entenem que l'ajuntament ha de vetllar pel mobiliari urbà de la ciutat i més si aquest mobiliari aporta un plus d'interès per la seva vessant científica. En cas contrari, es fa palesa un cop més la nostra vergonyant manca de sensibilitat per a aquelles coses nostres que, malauradament, ja es veu que no sabem valorar.

    Per tot això, ens veiem obligats a exposar-li aquests fets, tot manifestant-li la nostra total desaprovació pels mateixos. Diria molt a favor del seu govern que tinguessin a bé

    esmenar aquest nyap, i prendre mesures per a la protecció d’aquesta obra científico-artística, de la qual la ciutat se n’hauria de sentir orgullosa.

    Atentament,

    Vicent Aragonès

    President de la SCG

    Detall del rellotge de sol analemàtic, obra d’E. Farré i J. Deu (1997)

    Plaça Reina Maria Cristina (Av. Diagonal), Barcelona

    Inventari de rellotges de sol dels Països Catalans, Registre n. 1072

    Bibliografia: Rellotges de Sol de Catalunya (Ed. Efados 2004)

    ResponderEliminar
  5. Paso, en bici, casi todos los días por encima del reloj, desde hace años.
    Nunca estuvo cercado, ni por reja ,ni por ningún limitador, está incorporado al suelo, se supone que su autor así lo quería.
    Hay muchas ciudades europeas, que en el suelo hay incorporaciones, que no sobresalen y están para ser pisadas.
    Se ve en la foto, que el carril bici, no está pintado sobre el reloj.
    El lugar, es utilizado por muchas personas que corren, van en bici o simplemente se sientan en los bancos(en invierno a tomar el sol,personas impedidas en cochecitos).Es de alto valor cívico.
    Qué podría repintarse los símbolos del reloj, bueno,pero poco va a durar, por el sol que incide sobre él, por la cantidad de personas que lo pisan. Pero nada de rejas, sería un atraso.
    Saludos.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Los marcadores están invisibles, Carlos, y debería tener las explicaciones al uso que han desaparecido, un apaño desde el 97 no le vendría mal, lleva años abandonado. Un abrazo

      Eliminar
  6. Los relojes de sol, como los rockeros, nunca mueren; deberías saberlo. Los muertos somos nosotros, porque ¿cuántos saben interpretar hoy día un reloj de sol?

    Buena mirada al día, motivos hay siempre.

    ResponderEliminar
  7. Respuestas
    1. Se tiene que arreglar, porque no está bien como está.
      Un abrazo

      Eliminar
  8. Una restauración es posible, ahora nadie sabe que es un reloj de sol. Nada que ver de cuando se inauguró, que lucia muy bonito

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Eso es verdad, Carlos...¿quién sabe lo que es un reloj de Sol?..sólo el Jordi Hurtado, el del concurso que nunca se hace viejo ¡¡¡ jajajajaja

      Eliminar
  9. En este país se respeta cien veces más un puto toro de Osborne que cualquier otro patrimonio urbano.

    ResponderEliminar
  10. Quedó como algo pintoresco, supongo, Ricard, y eso que Osborne es un apellido bien anglófilo, ya ves.

    ResponderEliminar
  11. Vivan los relojes de sol y los toros de Osborne.
    Yo nunca me habia percatado de los relojes de sol hasta conocer este blog, la verdad es que en su dia intente hacer uno en mi casa y no me atreví a acabarlo, posiblemente porque no tenia mucha fe en lo que hacia. A cambio, tengo un bailaor y la flamenca encima de la TV, que no dan la hora, pero son "mu españoles".
    Un saludo

    ResponderEliminar
  12. Bueno...eso ya es un piropo...y ojo con la bailaora ¡¡¡ que si está encima de la tele y se mueve.... es que hay un terremoto ¡¡¡¡¡

    ResponderEliminar
  13. Se lo cargan todo, no tienen respeto. Se cargan el Eixample, el reloj de sol y no tienen consideración ninguna. A todo esto le llaman pacificación.
    Salud

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. El nombre de pacificación nunca lo he entendido. Resulta que en una calle de cuatro carriles en el que había una fila para aparcar y tres para circular sólo dejan uno para circular. Los otros tres los anulan. Ni para aparcar , ni para circular.
      El tiempo de semáforo que antes había para tres carriles es el mismo que para el de un carril, por lo que los coches tardan tres veces más. Ruido, monóxido y tiempo se multiplican por tres.
      La gente se aburre y empieza a pasar por otras calles, con lo que estas aumentan el volumen de tráfico, la contaminación de monóxido y la acústica. Lo que ¿va bien? en una calle, perjudica las anexas, no lo dudes.
      Un abrazo
      ¿Dónde la pacificación?

      Eliminar
  14. Una pena, he leído todos tus comentarios, como siempre y lástima.
    Abrazos y bona nit.

    ResponderEliminar
  15. Aquest carril bici està a aquest lloc des de l'any 2008. A aquella època la sra. Colau encara era activista de carrer. Només cal mirar el Google maps. Quines ganes de fer demagògia i liar-la gratuïtament.

    ResponderEliminar

Cuentos de Navidad. Las 4´44

Dicen que el que tiene un amigo tiene un tesoro, yo lo corroboro cuando pienso en  Francesc Cornadó,   Con cariño, este cuento va dedicado a...