Veleta. Calle Mallorca. Barcelona.

martes, 27 de junio de 2017

Sobre el alquiler de los pisos en Barcelona.

Barcelona siempre ha sido una ciudad cara. Hoy nos llevamos las manos a la cabeza por una serie de noticias que hace casi un siglo ya se daba en nuestra ciudad. Seguimos teniendo la memoria frágil, pero quedan pruebas que corroboran lo que digo.
Lo que sucede es que Barcelona no era una ciudad turística, donde bares, chiringuitos, restaurantes y hoteles copan toda la oferta industrial del recinto urbano.
Era cara cuando en 1925 un piso situado en el Raval, de 50m2, con agua de depósito, comuna en el rellano, un par de habitaciones insalubres y algo que quería simular una cocina costaba la friolera de 360 pesetas anuales, o sea,  peseta diaria, en un tiempo donde los obreros no eran obreros, eran jornaleros y cobraban la diaria, que podía ser no más de 8 reales (2 pesetas).
Les dejo una contrata de la época. 1925.
Y seguía siendo cara cuando un piso en 1967, de no más de 60m2, en el Eixample, de tres habitaciones, mini cocina;  termo de 5 litros como ducha y con las carencias propias de la época, costaba 2.400 pesetas de alquiler, una barbaridad a todas luces, pues un oficial de primera, en un taller de encuadernación, podía cobrar con primas incluidas 1.300 pesetas a la semana.
Les dejo la contrata de la época.
Ahora nos asustamos, pero insisto, Barcelona siempre ha sido una ciudad para visitar,  no para habitar.

Barcelona sempre ha estat una ciutat cara. Avui ens portem les mans al capdavant per una sèrie de notícies que fa gairebé un segle ja es donava a la nostra ciutat. Seguim tenint la memòria fràgil, però queden proves que corroboren el que dic.
El que succeeix és que Barcelona no era una ciutat turística, on bars, quiosquets, restaurants i hotels copen tota l'oferta industrial del recinte urbà.
Era cara quan en 1925 un pis situat en el Raval, de 50m2, amb aigua de dipòsit, comuna en el replà, un parell d'habitacions insalubres i alguna cosa que volia simular una cuina costava la friolera de 360 pessetes anuals, o sigui, pesseta diària, en un temps on els obrers no eren obrers, eren jornalers i cobraven la diària, que podia ser no més de 8 reals (2 pessetes).
Els deixo una contracta de l'època. 1925.
I seguia sent cara quan un pis en 1967, de no més de 60m2, en l'Eixample, de tres habitacions, mini cuina; term de 5 litres com a dutxa i amb les manques pròpies de l'època, costava 2.400 pessetes de lloguer, una barbaritat sens dubte, doncs un oficial de primera, en un taller d'enquadernació, podia cobrar amb primes incloses 1.300 pessetes a la setmana.
Els deixo la contracta de l'època.
Ara ens espantem, però insisteixo, Barcelona sempre ha estat una ciutat per visitar, no per habitar.

Diciembre 1925. Calle Carretas. Raval

360 pesetas anuales

Punto 3. El inquilino NO podrá tener realquilados...
Punto 4. Cuando una de ambas partes quieran dar por terminado el presente contrato... (no era indefinido)

Enero 1967. Calle Tamarit. Eixample

28.800Ptas anuales pagaderas por mes. 2.400 Ptas.
Aunque el contrato ponga indefinido, la Ley Boyer de 30 abril de 1985, hubiera cancelado el acto.



17 comentarios:

  1. Totalment d'acord, durant la meva joventut moltes persones que ens casàvem havíem d'anar a barris perifèrics o fora de la ciutat, no hi havia gairebé pisos de lloguer, havies de comprar si o sí, no tot és culpa del turisme, ja en el temps dels meus pares la gent es canviava de pis sovint si trobava un lloguer unes pessetes més barat i això, qui podia tenir pis, que ja ho saps tu que no sempre era així. Recordo mestres de fora de Catalunya que explicaven que a la seva ciutat o poble, amb el mateix sou, podrien tenir casa i estalvis. Ara bé, és veritat que hi ha qui s'estima més viure a la ciutat, i quan més cèntric millor, que no pas haver de marxar-ne, jo m'hi compto, tot i que durant un temps vaig viure fora. Del Poble-sec a Sant Antoni hi havia una diferència enorme de preus i tampoc no es pot parlar en general, però la cosa no és tan senzilla com avui ens expliquen, sense perspectiva.

    ResponderEliminar
  2. Si JÚLIA.
    Per fortuna tinc accés a moltes persones del barri (Sant Antoni, Raval i Poble Sec), ja que la AAVV ens dóna marge per conèixer molte gent de l'entorn , i amb això tinc accés a informació directa, com el són les contractes de inquilinats o bé de lloguer.
    Més clar eren les situacions que es donaven en les innombrables barraques de l'entorn, perquè les persones no desitjaven viure en aquelles condicions, però és que ni havien habitatges possibles ni lloguers acceptables.
    Es donava el cas que les parelles recentment casades vivien amb els sogres, o realquilaban una habitació amb dret a cuina (frase avui desconeguda per a la majoria dels lectors).
    I una altra cosa, el de les "llistes de noces" era perquè les persones es casaven amb una "mà davant i una altra darrere".
    Avui tot allò ha desaparegut, afortunadament, però aquestes condicions, i a Barcelona, a les persones que hem nascut aquí fa gairebé 70 anys no són noves, per res.
    Un petó

    ResponderEliminar
  3. Por eso se dice lo de "Barcelona es bona si la bossa sona". Ahora con lo del turismo basura, más.
    Un abrazo, Miquel. Ya ando de vuelta por los madriles.

    ResponderEliminar
  4. Un abrazo y gracias por seguir la página, CAYETANO GEA.
    Salut ¡¡

    ResponderEliminar
  5. És cert que els preus sempre han estat abusius però ara ja hi ha un decalatge brutal. Sous de 900 € i lloguers de 600 € cap amunt!

    ResponderEliminar
  6. Correcte, GALDERICH, però no és obice perquè no ens adonem que tot, i en aquest moment, comença a ser un despropòsit.
    No podem admetre que la nostra riquesa sigui només lucre fàcil i sense risc.
    hem d'aportar una mica més.
    Una abraçada.
    Salut
    Miquel

    ResponderEliminar
  7. Ostras AYETANO GEA, pues por allí de calor al máximo.

    Hoy he hablado de ti y de Castilla con un literato que sabe mucho, mucho. Es del Ateneo y te sigue.
    Creo, y se lo he comentado, que menos mal que nos une la literatura, pues por los politícos, y si por ellos fuera, estaríamos siempre con las pistolas al cincho.
    Un abrazo

    ResponderEliminar
  8. Aneu a viure a Sabadell, el lloguer és més barat i no hi ha tants guiris, tindreu BCN a 30 minuts en tren. A la city de Londres no hi viuen families, ni tan sols es veuen nens, com passa tambè a Manhattan.


    salut

    ResponderEliminar
  9. Anemmmmmmmmmmmmmmmmmmm ....anemmmmmmmmmmmmmmmmmmmm FRANCESC PUIGCARBó..
    anemmmmmmmmmmmm

    ResponderEliminar
  10. Un tema és que durant molts anys molts pisos van estar compartits per molta gent, avis, oncles concos, tothom contribuïa a les despeses,per no parlar dels rellogats que ha esmentat Miquel. I així ho fan avui molts immigrants, també.

    Un altre, fa anys vam mirar pisos a Sabadell per diferents motius i 'segons on' de Sabadell eren més cars que 'segons on' de Barcelona, no es pot parlar en general sinó per barris.

    Al meu barri, ara, hi ha moltes criatures, és clar que la majoria són 'de fora' però crec que compten igual.

    i encara més, quan vaig començar a treballar guanyava sis-centes i unes sabates normaletes en valien tres-centes, tot és relatiu i em temo que cadascú parla -i escriu- segons com li ha anat a la fora.

    ResponderEliminar
  11. Completament d´acord, JÚLIA.
    Tens tota la raó.
    Salut

    ResponderEliminar
  12. Pero si siempre ha sido igual de cara Barcelona.Para poder vivir aquí se necesita trabajar la pareja e invertir bien en vivienda y en Bolsa.

    ResponderEliminar
  13. Pos si, PEPE, no hay remilgos ni cosas barroquizantes.
    Si de todas , todas.
    Salut

    ResponderEliminar
  14. Está muy bien lo que dicen y escriben tus lectores, pero Barcelona se ha hecho insufrible para tod@s, es mi opinión,ya no me gusta pasear como antes, andando y viendo como tú, querido Miquel me has enseñado, a mirar.
    Ya no miro ni salgo a pasear, y lo más seguro que dejaré de editar, no me llama la atención, tanto turista me agobia, lo siento así, ir a la Boquería, ya ha quedado en el olvido para mí.
    En mi caso, cuando me divorcié, fuí la 5ª divorciada, en mi querido Sabadell, mi padre me ayudó a comprar mi piso, a mi hijo se lo digo y es una gran alegría para nosotros, la calidad de vida ha bajado, los sueldos también, la gente a mi alrededor se ha hecho muy mayor, incluida yo,y mi entorno es bastante tranquilo, pero pobre.
    Hay incertidumbre y mucha, yo estuve trabajando sin vacaciones 18 años, para poder tirar de mi hijo y acabar de pagar mi piso, no me arrepiento de nada.

    Un beso estimado amigo virtual, pronto haré un post con tu libro y mis pensamientos sobre él.
    Un abrazo fuerte.

    ResponderEliminar
  15. No has de dejar de escribir. ¿ porqué ?, porque , porque forman parte de tu espíritu y de una época.
    Eso sería dejarnos huérfanos.

    Siempre estoy a tu lado.
    Un beso cualquier cosa da sabes...tienes mi teléfono.
    Un
    Salut

    ResponderEliminar
  16. Debe ser por eso por lo que me resulta cómodo y gratificante creer que habito Barcelona cuando solo la visito.

    Y aparte, el panorama actual cambiará con el Estat de la República Catalana, ¿no?

    ResponderEliminar
  17. No lo se FACKEL. No lo sabemos nadie. No o saben ni los que están en el poder, los de allá y los de aquí.
    No es fácil estar mandando en una mesa reducida, dándose codazos con el de al lado, y desconfiando hasta de tu sombra, a razón de entre 130 / 140 mil anuales. Con Visa oro, coche oficial y el respeto que recae sobre uno cuando representa a un pueblo, o a la parte de un pueblo que dice representar.
    La soberbia es mala consejera, el poder lo es más y la ambición todavía es peor.
    Quien se presenta para regir es el que debe saber mandar, para eso se ponen estos emolumentos y estas prebendas.
    Dicen trabajar en nombre de todos, pero lo que no dicen es que es en nombre de todos los que les votan a ellos (y esto es válido para todos los partidos).
    Particularmente no me creo nada ni a nadie. Y a mi edad , como decía Blas de Otero, ¡leches¡ .
    Cuando cambie te aviso y te das una vuelta por esta ciudad, quizá la veas diferente, yo, como los garbanzos, como estoy dentro la olla sólo se que me están cociendo.

    Salut

    ResponderEliminar

Cuentos de Navidad. Las 4´44

Dicen que el que tiene un amigo tiene un tesoro, yo lo corroboro cuando pienso en  Francesc Cornadó,   Con cariño, este cuento va dedicado a...