Barracas de Francisco Alegre. El Carmel.

jueves, 7 de enero de 2016

Una escultura como señas de identidad


Es una escultura que representa un caballo y sus orejas son diferentes. Está adosado a un edificio de obra vista del s. XIX, con techo de dos aguas con un gran arco de medio punto. La herradura está hecha de mahones. El edificio en cuestión está en la calle Morales 44.
Sobre el pasado se sabe poco, pero los historiadores dudan entre si era una caballeriza o una herrería, donde hacían herraduras y forjaban hierros para los animales de tiro. Se sabe que, sobre 1940, una empresa de trasportes de nombre Comas, tenía su central allí. Esta empresa de carros y caballos se dedicaba a la paquetería dentro de la ciudad.
En Barcelona, los trasportes de sangre desaparecieron en los años sesenta. Con ellos también la utilidad de los abrevaderos en la ciudad.

És una escultura que representa un cavall i les seves orelles són diferents. Està adossat a un edifici d'obra vesteixi del s. XIX, amb sostre de dues aigües amb un gran arc de mig punt. La ferradura està feta de mahons. L'edifici en qüestió està al carrer Morales 44.
Sobre el passat se sap poc, però els historiadors dubten entre si era una caballeriça o una ferreria, on feien ferradures i forjaven ferros per als animals de tir. Se sap que, sobre 1940, una empresa de transports de nom Mengis, tenia la seva central allí. Aquesta empresa de carros i cavalls es dedicava a la paqueteria dins de la ciutat.
A Barcelona, els transports de sang van desaparèixer en els anys seixanta. Amb ells també la utilitat dels abrevaders a la ciutat.

13 comentarios:

  1. http://www.bing.com/mapspreview

    Muy bonito el caballo.
    Bona nit Miquel.

    ResponderEliminar
  2. Transports de sang?, es deien així els transports amb cavalls?

    ResponderEliminar
  3. no s'en diuen semovientes dels transports amb animals? de totes maneres la cara d'aquest cavall em recorda al Menistro de l'Interior.

    salut

    ResponderEliminar
  4. ui quita quita , que mal yuyu me ha dado siempre cabezas decapitadas de animales así en la pared, como en las casas de cazadores que suelen poner las cabezas de los animales que cazan en la pared...... , anda anda...... cambia de artículo ya ¡¡¡¡
    Saludossssssssssssss ¡¡¡

    ResponderEliminar
  5. Trabajaban en esta empresa para la antigua Colonia Castells (detrás de la calle Entenza) que era una fábrica de barnices y pinturas.
    Salut MTRINIDAD

    En més d'una ocasió ho he llegit així. Crec que va ser un terme utilitzat entre el període que comprèn la decadència d'aquest transport i la innovació del transport mecànic.
    Salut EL PELETERO

    També és pot dir de aquesta forma FRANCESC PUIGCARBó. A mi, sense cap mena de debte, en recorda a la "añeja" representat del PP a Barcelona.
    Una abraçada

    No es una cabeza decapitada, SENTIR, es una figura en forma de cabeza. En realidad no deja de ser una obra escultórica.
    Salut

    ResponderEliminar
  6. En los textos clásicos de ingeniería y se dice comunmente que los mecanismos y transportes accionados por tracción animal son mecanismos movidos por energía a sangre.
    Buena escultura que me recuerda aquella vaca de la calle Rosend Nobas.
    Salud
    Francesc Cornadó

    ResponderEliminar
  7. Nunca había oído “movidos por energía a sangre”.
    Para mi eran o traginers o "transports de mercaderies per bèsties de càrrega".
    la escultura es muy buena.
    Salut

    ResponderEliminar
  8. Lo he leído en algunos libros de historia JOSEP. Y si, se acpeta y de buengrado lo de " traginers o "transports de mercaderies per bèsties de càrrega".
    Y es una escultura, man que pese a quien le pese.
    Salut

    ResponderEliminar
  9. Encara sort que queden testimonis coma aquest.

    Tracció animal o de sang és terme acadèmic per referir-se a tots aquells mecanismes moguts per tracció animal, no només els de transport, sinó també els molins, per exemple.

    ResponderEliminar
  10. Gracies per l´aclaració ENRIC H MARCH
    petons
    Salut

    ResponderEliminar
  11. También lo ha bía leído en alguna parte FRANCESC CORNADó. y además, pienso que es de lógica esto de transporte de "sangre" refiriendose al transporte animal.
    Salut

    ResponderEliminar
  12. El gran perill és que a causa de la reforma del barri aquest cap de cavall desaparegui per sempre juntament amb un altre cap de cabra mascle que hi ha al carrer Montnegre a la mateixa illa.

    ResponderEliminar
  13. Jo si fos alcalde decretaria tot allò que ha donat personalitat a Barcelona i que estem a punt de perdre-ho.

    ResponderEliminar

“Los hombres libres tienen ideas; los sumisos ideologías” o El síndrome "Loles León" (*)

                                                  Jaume Ferrer Bassa. (Fragmento).  Monasterio de Pedralbes. Hace unos días, emitía una emis...