No tiene desperdicio Y como no tiene desperdicio se ha de poner en pantalla. Y se ha de poner en pantalla para que se vea como trataban a los "chabolistas", barraquistas dice el autor del artículo, que además les tildaba de "trogloditas", por venir de Jaén, Granada o Murcia. Cierto es que a los arribados a Barcelona en la migración conocida por la del 29, por aquello de la construcción del metro y la Exposición de Barcelona, eran de mayoría murciana, y "murcianos" se les denominaba a todos los venidos a Barcelona como nombre genérico, dado que eran expertos en la minería y muy buenos zapadores.
Les dejo con el escrito y el plano de la ubicación de las barracas.
Podemos situar la crónica en la década de los 50, dado que ya está en el nomenclator la Av José Antonio y la del Generalísimo.
No té desaprofitament I com no té desaprofitament s'ha de posar en pantalla. I s'ha de posar en pantalla perquè es vegi com tractaven als "xabolistes", barraquistas diu l'autor de l'article, que a més els titllava de "trogloditas", per venir de Jaén, Granada o Murcia. Cert és que als arribats a Barcelona en la migració coneguda per la del 29, per allò de la construcció del metre i l'Exposició de Barcelona, eren de majoria murciana, i "murcians" se'ls denominava a tots els vinguts a Barcelona com a nom genèric, atès que eren experts en la mineria i molt bons sapadors.
Els deixo amb l'escrit i el pla de la ubicació de les barraques.
Podem situar la crònica en la dècada dels 50, atès que ja està en el nomenclator la Av José Antonio i la del Generalíssim.
Els deixo amb l'escrit i el pla de la ubicació de les barraques.
Podem situar la crònica en la dècada dels 50, atès que ja està en el nomenclator la Av José Antonio i la del Generalíssim.
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
ResponderEliminarCert, genèricament en un principi se'ls deia murcianos als immigrants que venien del sud. El que no entenc és això de 'troglodita', en aquelles barraques i tu ho saps molt bé, hi havia molta dignitat i bona gent, senzilla, pobre, però bona gent, no troglodites, aquests habitaven i encara habiten a la dreta de l'eixample.
ResponderEliminarSalut
Crec que el tema ve de què es vivia també en coves, la família d'una amiga meva, de Jaen, va viure durant un temps a la Diagonal, en unes coves que hi havia per allà, encara que sembli mentida. La gent sempre té prevenció pels forasters, no ens enganyem, ara també. Després tothom conviu i veu que tots som més o menys si fa no fa, o sigui, que a tot arreu hi ha de tot. Jo havia escotat moltes bestieses sobre barraquistes, xarnegos i tot això però he de dir que també gent que venia deia bestieses sobre els 'catalans' i la llengua catalana, no gaire diferent de coses que llegeixo i sento ara, per part d'algunes persones, aixi és el mon, no fem volar coloms.
ResponderEliminarRecordo el meu admirat Paco Candel, ja gran, amb relació amb aquestes noves migracions de tot el mon, com ironitzava dient que ara catalans i castellans ens havíem adonat de què ens assemblàvem més del que crèiem. En les bones relacions entre comunitats hi va tenir molt a veure el PSUC, sobre tot la part del partit que estava implicada en els barris.
Hi ha pocs reportatges seriosos sobre les primeres migracions però Irene Polo va anar a Sallent, on hi va haver topades serioses i fins i tot un mort, entre 'els del poble' i 'els forasters' i és de les poques que descriu el tema amb objectivitat, allà també vivien en coves -no tot passava ni passa a Barcelona- i va parlar amb totes les parts implicades, recomano l'article que es troba en un recull de textos de la periodista.
ResponderEliminarCert, FRANCESC PUIGCARBó, el que em sap greu és no saber qui escribión l'article, ni la data exacta d'aquest. És el dolent dels comentaris de premsa sense signatura.
ResponderEliminarUna abraçada
Sempre hi ha hagut persones que s'han dedicat a la mala premsa, i a dir que els catalans diuen dels murcians tal o tal altra cosa, o al inrevés, JÚLIA.
Tens raó en comentar que molts habitants dels pobles que van venir a Catalunya en general vivien en coves, de fet encara avui dia, i a Granada viuen en coves, i no passa res.
No recordo haver-les vist en Can Valero, però em sonava que n'hi havia en Can Antunez, encara que jo no les vaig veure, ja et dic.
On si n'hi havia era sota piscina, l'antiga de Montjuïc, però era una zona que no freqüentava.
Miraré els escrits de la persona que ens cites, poden ser molt interessants. I sobre Candel dir que tenia raó, ens uneixen més coses de les que ens separen
Salut i petons
Es la pobreza,la miseria,Miquel,la que no agrada,la que asusta.No es el lugar de nacimiento.En los sesenta vinimos muchos de fuera,pero fue una minoría,que por sus circunstancias buscaron la chabola,el Estadio,la Perona,como única posibilidad para vivir,nunca ha existo ese mundo de Candel.En la Verneda,la mayoría de sus habitantes eran de origen de fuera de Tabarnia(Área Metropolitana),también de pueblos catalanes.La convivencia era perfecta,y nunca se oian las palabras malditas,"murciano"(en sentido peyorativo),charnego.En esa misma Verneda estaba la Perona,chabolas de miseria,pobreza.En el colegio de las monjas, donde entonces trabajaba asistían alumnas de la Perona,convivencia perfecta.
ResponderEliminarSe eliminaron las chabolas,con luchas vecinales,incluidos enfrentamientos muy violentos entre vecinos y chabolistas.La luchas no son por el origen,son las situaciones injustas,la pobreza.Hoy día algunas de esas chicas de la Perona,son maestras y otros trabajos , por supuesto viven dignamente.Ese es el problema,cómo integrar,no hay otro.
Salut
Mi familia, procedente de Andalucía, llegó a Madrid cuando yo solo contaba con tres años. Y se instaló en un barrio de aluvión, de esos que se formaron por la llegada masiva a la capital de emigrantes nacionales. No es por comparar porque, como dice el refrán, en todas partes cuecen habas; pero he de decir, en honor de los madrileños, que jamás me sentí de fuera y que jamás nadie nos llamó despectivamente con calificativo alguno. A mí eso de murciano o charnego me suena a supremacismo y a xenofobia de la peor estofa por parte de los que se consideran superiores.
ResponderEliminarUn abrazo, Miquel.
Luego dicen que aquí no hay racistas.
ResponderEliminarLos trogloditas intelectuales dan asco.
Salud
Buena manera de explicar las cosas, CAR RES.
ResponderEliminarGracias¡
Salut
INteresante, muy interesante la memoria que nos aportas desde Madrid, otro de los centros de "aluvión", CAYETANO.
Todos somos inmigrantes, migrantes o emigrantes, da igual que da lo mismo. Todos nos hemos movido desde la primera creación, Adan o Eva o Darwin, que da igual que da lo mismo, y eso todavía no lo hemos digerido.
Un abrazo desde Barcelona
Apuntado está, sin cortapisas, amic, gran amic FRANCESC CORNADó
salut