Afiliado al PSUC (Partido Socialista Unificado de Cataluña), de tendencia comunista; fue escritor y periodista.
Su libro por excelencia es el titulado "Els altres catalans".
Vivió en las barracas de Montjuïc, en el lado que se denominaba Casa Antúnez.
Hoy, en las antiguas instalaciones de Lámparas "Z", le han dedicado el mejor monumento que un ser humano pueda tener, una biblioteca.
Por muchos años, Sr Paco.
De tots és sabut que si hi ha hagut un historiador sobre la Barcelona obrera i migratòria, i menys burgesa,aquet ha estat Paco Candel. Francesc li han posat, però no, Paco sempre serà conegut per Paco, que no per Francesc.
Afiliat al PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya), de tendència comunista; va ser escriptor i periodista.
El seu llibre per excel·lència és el titulat "Els altres catalans".
Va viure en les barraques de Montjuïc, en el costat que es denominava Casa Antúnez.
Avui, en les antigues instal·lacions de Lámpades "Z", li han dedicat el millor monument que un ésser humà pugui tenir, una biblioteca.
Per molts anys, Sr Paco.
Instalaciones de Lámparas "Z", en primer término. 1960
Obrero/as trabajando en su interior. Misma fecha.
Propaganda de la casa.
Panel solar en la actualidad. Biblioteca Francesc Candel.
Potencia que da el panel.
Vista desde el jardín.
No en tenia ja una de biblioteca, Paco Candel?
ResponderEliminarSALUT
Sus padres le pusieron,Paco, él se llamaría así mismo Paco.Le llamábamos Paco.Vienen estos y le llaman Francesc.
ResponderEliminarFrancesc, és la mateixa, la van ampliar en instal·lar-la a l'edifici de les làmpares Z. Per cert, crec que va viure molt poc a les barraques, aviat la família va anar a les Cases Barates de Can Tunis. Ell no li donava importància però tenia el mèrit d'haver viscut sempre al seu barri, barri que ha millorat moltíssim i que ha tingut en ell un punt de referència, s'ha de dir que el barri ha estat agraït, biblioteca, fins i tot gegant i un premi literari que ha anat agafant volada. Recordo que en una ocasió Huertas Claveria, en un acte cultural, va comentar aquest fet, explicant que molts 'famosos' evocaven el seu barri però n'havien marxat així que van poder, cosa que no va fer Candel, ell va respondre que vivia al seu barri, encara, perquè s'hi vivia molt bé. No sé qui li diu Francesc, poca gent, la veritat, jo he sentit a la majoria de gent d'aquí dir-li Paco, els pares li devien posar Francisco, per cert.
ResponderEliminarEm temo que molta gent parla d'ell i poca gent l'ha llegit 'en profunditat' o complet. Per cert, és molt divertit el llibre on explica el seu pas per l'ajuntament de L'Hospitalet, on va durar molt poc, com era d'esperar.
ResponderEliminarS'ha de dir, a més, que a la 'seva' biblioteca tenen l'obra completa, i des de fa temps.
ResponderEliminarLa JÚLIA ja ha donat la resposta i molt acurada per cert, FRANCESC PUIGCARBó; ara és molt mes grand i verdaderament una passada de bonica.
ResponderEliminarSalut
jejejeje...Menos mal que no le han puesto "Pancho ", CAR RES ¡¡¡¡
salut
siiii, menys de una temporada, JÚLIA. La política no era lo seu.
Una abraçada.
Donat una volta , el H16 et deja en la porta. Val la pena, JÚLIA.
Salut
Ja hi he estat, tant a la nova com a l'antiga, he guanyat el premi de narrativa Candel un parell de vegades i també he estat jurat en algunes ocasions. A més a més la meva darrera escola era a prop, tot i que a l'altre costat de la Gran Via i un cosí meu vivia al costat de l'antiga.
ResponderEliminarA ell, per cert, no li feia res que li diguessin Francesc o com els semblés.
Claro,que su padre,lo bautizó como Francisco no había más remedio,los de ahora como Francesc.Son los nuevos tiempos.Mañana,lo mismo Curro,muy torero.
ResponderEliminarQue asco me da todo eso de los catalanismos,,,, me voy a vivir a Murcia a ver si me desintoxico de tanta mugre marginal-separatista coñe, yo al final me cambié por Chordi y poca broma.
ResponderEliminarPaco Candel encara era viu quan es va començar a donar el premi que porta el seu nom, en el qual es poden presentar treballs en català o castellà de forma indistinta, en general han escrit Francesc Candel i ell mateix no es va queixar mai, però avui hi ha gent més papista que el papa, que diuen. Assumia molt bé la diversitat del país on ens trobem i del seu mateix barri. No entenc tanta visceralitat, la veritat.
ResponderEliminarEste comentario ha sido eliminado por el autor.
ResponderEliminarQué buenas recuperaciones de arqueología industrial, y para un uso muy grande. Y en sus libros hablaba de los dignos emigrantes ¡españoles!, denominados charnegos por los de la raza pura...como la burguesía vasca hablaba de los maquetos...o en Pamplona cuando a finales de los cincuenta llegaban inmigrantes andaluces, extremeños y castellanos, recuerdo que una barriada cercana de casas de aquella época para obreros, los del pedigrí de toda la vida la pusieron de nombre coloquial -nunca lo estuvo de nombre real- Katanga, joder porque entonces era el conflicto del Congo belga. Siempre me pareció algo no solo desagradable sino muy racista. Pero yo aprendí de los obreros andaluces que llegaban entonces, ya lo creo. ¿No desaparecerán nunca los prejuicios, supremacismos y falsas virtudes de los que se creen elegidos por dios o por la virgen de montserrat?
ResponderEliminarEmpiezo a cansarme, y si nos llevan a todos al pozo me cansaré del todo.
Como bien dijo Plá, a los catalanes nos pierde la estética.
ResponderEliminarPaco, Francisco,Curro ó Francesc, como quiera que lo llamen, fué un hombre que retrató la frontera de dos sociedades, que vivían cada una en su propio mundo, donde imperaba solo la luz crepuscular, y nada era blanco o negro
Bien merecida biblioteca para un hombre que fué cronista de su tiempo, de su generación, y de un país que ahora apenas reconocemos.
Salut.
No te enfades CHORDI..¡¡ no te enfades. A las cosas hay que ponerles un poco de guasa.
ResponderEliminarSalut
JÚLIA, mai he tingut problema algun a presentar els treballs d'universitat en cap dels dos idiomes.
Teologia ho vaig fer sempre en castellà. Pedagogia la vaig fer en català, perquè els llibres eren en català i m'anava bé. I Filosofia la fet meitat en un idioma i la meitat en un altre, depenent qui ha donat les classes. Però mai, mai m'han posat peros en cap de les classe. De debò. Mai.
t'asseguro que jo no veig el problema.
Una abraçada.
FACKEL. Charnego era cuando había mezcla. O sea, de madre o padre autóctono y la pareja de fuera. Murciano era el nombre recibido cuando los dos progenitores eran de la otra orilla del Ebro. Tal como suena. Yo era charnego (madre catalana y padre foráneo).
Un abrazo. No te anfades. Todo pasará. Todo. Dentro de mil años nadie sabrá nada de todo esto. Nadie.
salut
Bien lo merecía, di que si.
Salut RODERICUS. Y por cierto, vaya pedazo biblioteca ¡¡¡ un 10.
salut
això és un liu, la meva dona es xarnega, pare lleidatà (Seros), mare aragonesa (OLBA - Teruel). I que?.
ResponderEliminarDe totes maneres, xarnego, murciano, els primers contactes entre els indigenes catalans i els inmigrants espanyols els retrata molt bé la piel quemada de Josep Maria Forn.
salut
Un personaje imprescincible en los años más difíciles. Un aldabonazo en las conciencias de los políticos y la gente más acomodada.
ResponderEliminarUn abrazo, Miquel.
Es una buena reconversión, libros donde antes había cadenas de montaje.
ResponderEliminarPaco Candel se atrevió a analizar la realidad de lo que había debajo de la riqueza industrial de Cataluña, gente venida de otras tierras que trabajaron para salir adelante y proporcionar estudios a sus hijos.Sufrimiento y esfuerzo que fue registrado por esa buena persona y escritor.
Abrazos
Salut FRANCESC PUIGCARBó
ResponderEliminarSin duda CAYETANO GEA.
Un abrazo
Completamente de acuerdo, AMALTEA.
Un abrazo
Muy bueno Paco Candel, por ahí tengo una foto de él, con mi suegro, eran muy colegas.
ResponderEliminarBon dia, Miquel, i millor setmana.
Abraçades.
Bon día MTRINIDAD !!!
ResponderEliminarUN BESOTE