Si estoy sometido a la necesidad, no soy libre. José Mujica (Expresidente de Uruguay)

jueves, 10 de marzo de 2016

Una fachada en Roc Boronat

Quizá lo menos romántico sea una fachada de una antigua fábrica del Poble Nou. Pero esta me gusta por su simplicidad. No sobra ni falta nada, y tiene lo imprescindible, el reloj para marcar las horas a los obreros, palabra, hoy por hoy, también desaparecida.
Carrér de Roc Boronat. Poble Nou

Potser el menys romàntic sigui una façana d'una antiga fàbrica del Poble Nou. Però aquesta m'agrada per la seva simplicitat. No sobra ni falta gens, i té l'imprescindible, el rellotge per marcar les hores als obrers, paraula, ara com ara, també desapareguda.
Carrér de Roc Boronat. Poble Nou





15 comentarios:

  1. Sencillo, el reloj pero prático.
    Bon dia Miquel y un petó.

    ResponderEliminar
  2. ¿que es un obrero? y tu me lo preguntas: obrero eras tu.

    ResponderEliminar
  3. Una magnífica façana, l'emmarcat de totxo a sardinell és totalment racional i l'estintolament de planta baixa és una meravella reblonada, pensada en un moment d'escassetat de materials.
    Salut
    Francesc Cornadó

    ResponderEliminar
  4. Cada cop aprecio més el racionalisme arquitectònic i la senzillesa.

    ResponderEliminar
  5. Igual que L'Enric, el racionalisme arquitectònic és, a més de senzill, humil, y en arquitectura aquesta és una gran virtut. Però ja de passada, haguessin pogut posar també un termòmetre.

    ResponderEliminar
  6. Es un símbolo curioso, OMAR.
    Salut

    Totalmente positivista, MTRINIDAD
    Un beso

    Eras...eras....Nunca digas aquello que fue...porque te condenas...
    era...era

    Salut FRANCESC PUIGCARBó

    Touché...FRANCESC CORNADó...me piache ¡
    salut


    Amb tu, ENRIC H MARCH...Amb tu
    salut

    D´acord, completament, EL PELETERO
    Salut

    ResponderEliminar
  7. El reloj es el único elemento curvo de la fachada, el único elemento que puede transmitir movimiento. Es el óculo o el rosetón del edificio fabril.
    Saludos.

    ResponderEliminar
  8. Cierto, CAYETANO GEA. Ciertamente no me había percatado.
    Salut y gracias por estar

    ResponderEliminar
  9. Miquel Yo nací a 200 metros de esta fabrica (abajo) y viviendas (arriba). Si mal no recuerdo era la empresa A. Giralt y no cerró, se trasladó a un Poligono. Está considerada Según el "Arxiu Històric de Poblenou" Como muy proximo al Art Decó. Actualmente o por lo menos hace un par de años era una empresa de diseño (solo se entraba por la puerta central) y si no la han quitado habia una lámpara en el techo del vestibulo que si era Art Decó.

    Es extraño que ni Enric ni Francesc lo hayan dicho, verdad?
    salut.

    ResponderEliminar
  10. Uy, qué bueno, en lugar de hablar de la extinción de las palabras que ya caducan por falta de uso o de las especies, ahora podríamos añadir de los oficios... y a ver qué desaparece más.

    Me gusta el trazado de las líneas rectas en su fachada.

    Unsaludo, compañero, y tu cafelito.

    ResponderEliminar
  11. A mí me ha confundido el reloj, JOSEP. Si hubiera sido cuadrado, o rectangular, hubiera pensado en el estilo, pero al ser redondo sólo han quedado las pinturas de la fachada que si vislumbran el estilo.
    Me hubiera gustado ver la lámpara ¡¡¡
    Un abrazo

    ResponderEliminar
  12. Lo de las líeas rectas inducen a pensar, CENSURA SIGLOXXI, en el movimiento Art Decó, como bien dice JOSEP.
    Y si, los oficios caducan, pero surgen otros nuevos..El tiempo todo lo borra.
    Un abrazo
    salut

    ResponderEliminar
  13. Domingo OLmos Vega (L´Hospitalet)14 de marzo de 2016, 20:58

    Hola, que tal, acabo de descobrir per casualitat aquest lloc a Internet, i ja he vist dos descobriments desconeguts per mi, un aficionat a la Història i la Arquitectura: el neteja sabates a la Via Laietana, i especialment aquest magnífic edifici Art Decó i Racionalista (una barreja comú a BCN i la veïna L´Hospitalet). Ho compartiré a un Grup del Facebook del que soc Membre, Amics de Barcelofília, a veure si resolen l´any de construcció, l´arquitecte i per a quina industria es va fer originalment.
    Ah!, per cert, de Racionalisme i Art Decó industrial desconegut i amagat, però molt interessant i digne de conservació, n´hi ha una nau i un edifici d´oficines a un lloc oposat a aquest del Poblenou: al límit de Sants i La Torrassa, a la Riera Blanca amb , a la vorera de Barcelona (l´altra es L´Hospitalet) enfront de les vies de Renfe i Metro ara cobertes i en transformació en jardins venint des de la Pl. de Sants. La millor Estació es Sta. Eulàlia Línia 1, sortida Riera Blanca. Durant anys van distribuir des d´allà amb les furgonetes Mercedes DKW grogues les famoses patates Matutano.

    ResponderEliminar
  14. Domingo Olmos Vega (L´Hospitalet).14 de marzo de 2016, 22:16

    Dades facilitades per un Membre d´Amics de Barcelofília. Arquitecte Josep Alemany, construït els anys 1945 a 49, quan ja no es construïen de pisos pel franquisme, però si edificis industrials d´aquests estils. Originàriament va ser una industria de metalls i plateria.

    ResponderEliminar

Los entoldados y la Fiesta Mayor de la Barceloneta 1934

  Les dejo con un antes y después. ¿Quién no se acuerda de los entoldados? Pues aquí va uno de 1934, en la fiesta Mayor de Sant Miquel, patr...