NO HAY PEOR COSA QUE LA AMBICIÓN SEA
MÁS GRANDE QUE EL TALENTO.


jueves, 30 de julio de 2015

Sobre la verosimilitud de las noticias. Primer vuelo sobre Barcelona

Mira por donde ayer recibí una misiva de mi buen amigo Enric H March.
Me preguntó de donde había sacado la noticia del primer vuelo sobre Barcelona. Le contesté que de La Vanguardia del  viernes 15 de marzo de 1996.
Pues resulta que es un camelo, según nos explica Enric en su página Bereshit  a la que me gustaría que entraran.
Aquello lo publiqué creo que a comienzos del 2008 y me entero hoy de la "broma". Les aseguro que me duele porque estas tomaduras de pelo no estoy preparado para aceptarlas. De ahora en adelante pondré absolutamente todo lo que La Vanguardia suscriba en duda, y mucho más las cosas de historia de Barcelona.

Mira per on ahir vaig rebre una missiva del meu bon amic Enric H March.
Em va preguntar d'on havia tret la notícia del primer vol sobre Barcelona. Li vaig contestar que de La Vanguardia del divendres 15 de març de 1996.
Doncs resulta que és una enganyifa, segons ens explica Enric a la seva pàgina  Bereshit a la qual m'agradaria que entressin.
Allò ho vaig publicar crec que al començament del 2008 i m'assabento avui de la "broma". Els asseguro que em dol perquè aquestes aixecades de camisa no estic preparat per acceptar-les. D'ara endavant posaré absolutament tot el que La Vanguardia subscrigui en dubte, i molt més les coses d'història de Barcelona.


18 comentarios:

Mª Trinidad Vilchez dijo...

Bonita foto de El Caso.
El sr. Enrich, es muy sabio y su blog es historia pura.
Un abrazo, y no es culpa tuya, tod@s nos equivocamos y rectificar es de sabios.
Un besazo.

RECOMENZAR dijo...

No conozco tu bello pais y me encantaría
Pero creo que la mejor época sin duda es despues de septiembre
un abrazo

FRANCESC PUIGCARBÓ dijo...

si ho diu la Vanguardia és normal que donis la noticia per bona, ja hi ha l'Enrich per controlar-ho tot, tot i tot.

salut

Miquel dijo...

La cuestión MTRINIDAD, que yo daba el crédito que tenía asumido hasta la fecha a La Vanguardia. A nadie, en su sano juicio, se le ocurre estafar, que no mentir (la reseña de tres páginas llevaba fotos incluídas, reseñas y firmada por un historiador (sic), y que sólo por salir en un diario serio ya daba signos de verosimilitud. No hablamos del PAPUS, ni de la CODORNIZ de mí época. A mi no me cuesta reconocer errores, los asumo cuando una crónica, un dato o una circunstancia la doy equivocada, pero esto no es un error, esto es un engaño autorizado por la vanguardia y esta vez en minúsculas de la que me daré de baja de suscriptor.
Un beso
Salut

Este verano, RECOMENZAR, está siendo muy duro, además, la cantidad de turismo que hay en Barcelona está fuera de lo común.
Los meses de junio, julio, agosto y setiembre son generalmente los más caros para pernoctar en Barcelona, así que te recomiendo, si has de venir, y desde tan lejos, que escojas octubre/noviembre, donde baja el turismo y las ofertas de hotel te serán un poco más rentables.
Un abrazo
Salut

Afortunadament FRANCESC PUIGCARBó, afortunadament.
Un abrazote ¡¡¡¡¡¡

Júlia dijo...

De fet, aquest diari ja ho plantejava com un experiment, de tants com s'han fet, destinat a demostrar com n'és de fàcil elaborar notícies falses, més problemàtic és quan s'enganya a posta o per ignorància, he trobat coses molt rares a llibres seriosos de suposats experts. Avui és més fàcil fer comprovacions però també que ens enredin,per ignorància o per malícia o per motius diversos i complexos, com ara la pressa informativa, el metge assassí del lleó era espanyol i ara ja no ho és,per exemple.

No hi ha res que sigui veritat del tot però quan alguna cosa queda fixada en la creença popular és molt difícil rebatre-ho, encara més si s'ha escrit en un llibre, car els llibres encara estan sacralitzats, avui encara funciona allò de ho ha dit la tele o ho ha dit un expert determinat que mereix confiança. Una amiga diu que amb els anys t'adones que tot és mentida, per sort ja hi ha gent, com alguns historiadors que no t'afirmen mai res del cert,per si un cas i perquè se n'han fet de molt grosses, mira tot això de la vampira del Raval, una bola fàcil de rebatre, però funciona i es fan itineraris, per cert, en els itineraris diversos és on he escoltat més bestieses històriques o anecdòtiques però la gent hi xala d'allò més.

Miquel dijo...

Cert JÚLIA, no puc rebatre el teu argument si parlem de cert programes de televisió. Però no és el mateix, creo, escoltar una informació en Tele 5 que si la veus en Thalasa, en el 33. I aquí va ser el meu error, el donar aspectes de versemblança a un diari de prestigi, amb un director de prestigi i en el suplement que per aquell temps començava a destriar com de "cultura".

Les fotos de la Ciutadella des de l'aire em van enganyar i el muntatge va ser perfecte.
Ara la pregunta ¿ Quan surti una altra informació d'aquest tipus haig de posar "presumptament", com els imputats sense condemnar ?
Em sento estafat.
Gràcies per estar
Salut

Fackel dijo...

Francamente, me quedo con la foto de El caso. Contaba las noticias siniestras adaptadas al gusto morboso de la época, pero al menos quien las recibía las deseaba así. Hoy día, entre deficiente periodismo, anecdotario inagotable para entretener, política de empresas y servicios a los poderes establecidos, normas ocultas y silenciosas al dictado de los grandes organismos mundiales del control social y concesión de un periodismo al gusto de la publicidad hay que poner en entredicho toíto todo. Al menos, después de leer preguntarse: ¿sería, o será así?

Chordi dijo...

1984...1984.....1984....1984....1984...leedlo coñe!!
Tenim el millor turró del mon :Agramunt
Tenim la millor cantan de Opera del Mon....
Son als millors.......
Tenim el millor Oli del mon. Arbequina
Temin el millor pintor del mon
Tenim el millor arquitecte del mon
Tenim el millor Pride del Mon....
Som de la nova cansó...som al millors
Y así milers i milers de lo millor del mon.....

Obat Kolesistitis dijo...

It is good to have an end to journey toward; but it is the journey that matters, in the end
Obat Kolesistitis Tradisional

Josep dijo...

Miquel de acuerdo que estuvo mal hecho lo que sucedió, pero también es cierto (si lo he entendido bien) que el mismo periodico desmintió la noticia. la Vanguardia es el mejor diario que tenemos, sus periodistas son serios y estas cosas no acostumbran a pasar. A veces también pasa que las noticias falsas las creamos nosotros mismos, y nos las creemos a pies juntillas. Esto de que somos los mejores en todo, también vale para lo que digo, pero es un poco normal. Para Asturias el mejor cantante del mundo es el marido de la Ana Belén. Y en Extremadura tienen el mejor jamón pero Huelva también. Y esto no lo dice la Vanguardia, por supuesto. Ni es una critica por mi parte.
Salut.

Enric H. March dijo...

El problema és que La Vanguardia va jugar amb els lectors malgrat que expliqués en una tercera pàgina que es tractava d'un experiment, i no va tenir en compte les conseqüències futures. El mal no és que aleshores algú s'ho cregués, sinó que la fotografia continua circulant com si fos autèntica. Arribarà un dia que es convertirà en llegenda i serà assumida per tothom com a certa. Fixeu-vos que els historiadors donen com a autor de les primeres fotos aèries a Félix Nadar, però diuen que aquelles imatges van desaparèixer. Bé podríem pensar que en realitat no van existir mai.

Josep dijo...


Con tu permiso, Miquel. Es que lo de la foto que aun circula no es la autentica.
Esto me recuerda (y no se porque) la famosa foto de "Muerte de un miliciano" de Robert Capa, y parece ser que no era suya o estaba trucada...
Gracias.

"D'acord, Enric, ja ho entec. Se'n així, d'aquesta manera si que està mal fet".

Josep dijo...

Gràcies, Enric!

Jesús pececillo dijo...

Las noticias debemos creerlas al 40% y ponerlas en cuarentena.salud

Miquel dijo...

Estoy contigo FACKEL.
Salut

Si CHORDI, y nuestro gran Dios Omnipotente es de La Selva ¡¡¡ (sin dobles prehuicios ¡¡¡ehhh¡¡)
Salut

OBAT, no se si estoy de acuerdo o no pero lo que has querido decir escrito queda.
Salut

Tens raó...pero estic emprenyat ENRIC H MARCH
Salut

Parte de razón llevas JOSEP...pero sigo estando empreñado..
un abrazo

y el resto a otra cuarentena JESÚS PECECILLO
Abrazotes

sentir1907 dijo...

No te hagas sentir culpable , son cosas que pasan amigo.
Saludos ¡¡

Miquel dijo...

Eso debe ser SENTIR
Salut

Soy Mujer dijo...

son tantas las cosas que no entiendo que lo que tu propones no me parece un problema serio Un abrazo escritor