domingo, 26 de agosto de 2018

Policromados medievales escondidos de miradas

Está casi todo descubierto. Hay cosas que aun se esconden al ojo ciudadano, y por ende, al turismo.
Les presento, y no sin reticencias, un policromado de la Baja Edad Media barcelonesa. 
Pocos saben de su ubicación, y la persona que me lo ha enseñado, tampoco desea que se sepa con exactitud.
Las pinturas están situadas en el arco de medio punto, de una antigua vivienda dentro de una torre de defensa de la antigua muralla de Barcelona y que hoy es un hotel de primera clase, evidentemente en el Gótic.
PD: Les pido perdón por la mala calidad de las imágenes, pero el flash se me prohibió taxativamente.

Está gairebé tot descobert. Hi ha coses que àdhuc s'amaguen a l'ull ciutadà, i per tant, al turisme.
Els presento, i no sense reticències, un policromat de la Baixa Edat Mitjana barcelonina. 
Pocs saben de la seva ubicació, i la persona que m'ho ha ensenyat, tampoc desitja que se sàpiga amb exactitud.
Les pintures estan situades en l'arc de mig punt, d'un antic habitatge dins d'una torre de defensa de l'antiga muralla de Barcelona i que avui és un hotel de primera classe, evidentment en el Gótic.
PD: Els demano perdó per la mala qualitat de les imatges, però el flaix se'm va prohibir taxativament.





15 comentarios:

  1. Caramba con el Hotel Mercer ahora va de secretos?.....Uhm algo se cuece....algo.....
    http://www.hotelesbaratosbarcelona.es/mercer-hotel-en-la-muralla-romana-de-barcelona/

    ResponderEliminar
  2. Malauradament la restauració d'aquests espais necessita molts calerons, fa anys tan sols estava a l'abast de bancs i caixes i avui són els grups hotelers de categoria els qui ho poden fer, un tema polèmic i crec que recentment es va negar el permís a un altre espai emblemàtic de la ciutat. Però si no es restaura ni s'hi pot invertir el patrimoni es malmet encara més tot i que he de dir que cada vegada sóc menys conservacionista, la veritat.

    ResponderEliminar
  3. Estaria amb Júlia, com diu la meva dona, nomès són pedres i les pedres vista una vistes totes. Perdona la conyeta, peró potser seria arribada l'hora de saber triar entre que s'ha de conservar de l'antic i el que ja no cal per repetit.

    ResponderEliminar
  4. No creo que se cueza nada, CHORDI. Simplemente es un espacio cerrado que pertenece a una empresa y que no quiere visitas.
    Un abrazo

    Está restaurat per la mateixa empresa, JÚLIA, i tancat al públic del carré. Pertanya a una empresa privada. Si pernoctas, llavors si el pots visitar.
    Particularment m´agrada molt.
    Salut

    Aixó no ha costat un céntim, FRANCESC PUIGCARBó. La empresa se ha fet carrec de la restauració. I paraula que val la pena.
    Salut

    ResponderEliminar
  5. No és que no hagi costat cap cèntim, en tot cas cap cèntim públic, ep. Un altre tema és si no hi ha necessitats més punyents que això de conservar el patrimoni costi el que costi, siguin calerons privats o públics, tot i que admeto que els privats poden fer el que vulguin amb els seus i de fet ho fan amb intenció d'assolir prestigi, com és natural i amb poques excepcions. És el que deia, cal un mecenatge que avui sembla que tan sols poden fer els grups privats hotelers, de la mateixa manera que abans ho feien d'altres entitats.

    Pel que fa al tema de les visites, no m'agrada fer prediccions però si en algun moment fan falta calerons es permetran les visites, pagant un bon preu, això sí. Això ha passat amb molts espais modernistes, durant l'Any Gaudí van assegurar que alguns edificis els obrien de forma puntual i temporal i es van generar entusiasmes i llargues cues, en vista de l'èxit i del calaix que es feia s'han anat obrint espais modernistes a dojo.

    De fet, sota la Barcelona antiga -i no tan antiga- hi ha un munt de restes poc conegudes, algunes fins i tot accessibles però ignorades. De vegades em pregunto perquè la gent és tan poc curosa en conservar, per exemple, les rajoles originals de la cuina del seu pis dels seixanta i tan defensora de patrimonis del passat, és allò de passar de 'vell' a 'antic', un tema que crec que hauria de ser objecte de debat profund a l'entorn del valor de tot plegat, no sé si m'explico.

    ResponderEliminar
  6. A la perfecció, JÚLIA.
    És la teva, una visió que crec molt acertada.
    Molt.
    Gràcies per ser hi amb nosaltres.
    Salut

    ResponderEliminar
  7. No querrán que les mareen con gente entrando y saliendo continuamente. Aunque me hace pensar el hecho de que lo tengan iluminado. Igual están esperando que caiga algo, de algún organismo oficial o así, por eso prefieren que no haya de momento nada de publicidad y cuantos menos mirones mejor. Vaya usted a saber.
    Un saludo, Miquel.

    ResponderEliminar
  8. No se nada de como va, CAYETANO GEA, lo que si se es que por lo que parece el dinero es privado, y privada es la gerencia del edificio.
    Ya te digo que no tengo idea si el Patrimonio o la delegació de Cultura , o otro ámbito maneja esta historia, pero que es una obra de arte que no merece ser perdida y que lleva a los historiadores a saber más de aquella época, eso es seguro.
    Al menos allí, man que me pese, está salvaguardado.
    Un abrazote

    ResponderEliminar
  9. Pues en Córdoba,hay una cafetería que el suelo es de vidrio(tratado),estás en tu mesa tomando café y ves unas ruinas árabes si miras hacía abajo,ves otras cosas por reflejo,pero eso es otro asunto.Ya sabes lo que tienen que hacer los dueños de ese hotel,compartir.Córdoba está llena de esos encantos,vas a un banco y lo mismo,vas a un hotel y más de lo mismo.Rodeado siempre de belleza y arte,que es como se está mejor,pá feo uno.
    Un abrazo.Salud.

    ResponderEliminar
  10. Pa feo....dos.
    Un abrazo CAR RES.
    Y saludos a Julio ¡¡¡¡¡¡

    ResponderEliminar
  11. Pues yo estoy por la conservación. Como historiador aficionado soy de los que creen que la historia se debe poder tocar, aparte de leerla en las interpretaciones mas o menos afortunadas que nos han llegado.

    Para la empresa, es un punto mas en el atractivo del local y algo que les diferencia de los competidores de la zona.

    Y si tienen un buen despacho de asesores, una parte de los gastos los habrán recuperado por invertir en la restauración del patrimonio cultural.

    La discusión entre lo viejo y lo antiguo da para mucho.

    Hace veinte años, una máquina de escribir "Underwood" era un trasto destinado a la chatarra, ahora es una antigüedad decorativa y cotizada. Por no hablar de los teléfonos de baquelita.

    ResponderEliminar
  12. Te aseguro, RODERICUS, que es una maravilla, y que las fotos no le hacen los honores.
    Un abrazo

    ResponderEliminar
  13. Ya ves, ni un puto comentario a cómo he logrado poner donde estaba el rinconcito... Gracias no esperaba nada de vosotros, yo si tengo fotos y con flash y se los motivos de su "misteriosa" cancelación... pero me lo voy a callar, no sea que encima os rebote todavía mas y ... bona nit, remilgados..

    ResponderEliminar
  14. Ah, ¿de cuando esa ciudad era del reino de Aragón? Mira tú.

    ResponderEliminar
  15. Yo no he puesto nada porque la persona que me lo enseño me pidió que no diera detalle. Y lo he hecho por él, y no deseo que le recriminen.
    Al menos lo he intentado.
    Creo que ahora ya tienes la explicación.
    Bona nit, CHORDI

    Ciertamente, FACKEL.
    Salut

    ResponderEliminar